luni, 25 ianuarie 2010

Sefu' de scara

Motto : Sefu' de scara nu doarme niciodata. El vegheaza.

Citat:

'Cetatenii care isi duc traiul intr-unul din blocurile patriei cunosc foarte bine structura puterii interne. Destinele lor sunt conduse de cateva minti luminate, adevarati lideri, ce si-au ratat cariera de manageri in alte domenii si au esuat pe la diferite asociatii de locatari. Sunt cei care nasc cele mai multe controverse, cei care convoaca adunari de oameni, denumite pompos sedinte de bloc, cei care stiu daca va fi cald la iarna si racoare la vara. '

Dragii mosului, astazi incepem un serial politist cum nu s-a mai vazut pana acum. In rolul principal se afla seful scarii mele, denumit sugestiv Sefu' de scara. Pe post de vanat stam noi, locatarii.

Asa cum un autor omniscient dintr-un roman traditional sta in virful piramidei textuale contemplind destinele (turbulente) ale eroilor, asa si Sefu' de scara sta in varful scarii tulburand destinele locatarilor. Este o prezenta discreta, adica atunci cand intri in scara nu vezi pe nimeni, insa pana la lift apare in spatele tau.
Desi nu are drum, urca impreuna cu tine doar pentru a afla daca in apartamentul tau se ascunde vreun nenorocit care nu e trecut la intretinere. Specialist in capcane si atentie distributiva, iti strecoara in mijlocul conversatiei de politete intrebari precum ' deci voi cati stati in apartament? ' sau 'Voi mi-at adus toti n copii dupa buletin? ' , unde n e nr real de persoane care stau in apartament + 1 ( persoana pe care spera sa o gaseasca stand 'ilegal'). Fraza de inchiere a conversatiei e magistrala si aminteste de incheierile lui Colombo, care atunci cand parasea o incapere, cei care ramaneau inca nu isi dadeau seama daca sa ia de bine sau de rau ce a zis Colombo inainte sa iasa din camera (exemplu: ' Daca aveti nevoie de ceva sunt prin zona' ).
Sefu' meu de scara e foarte preocupat de mentinerea unei bune relatii de comunicare intre directiune si plebe ( a se delimita corect aceste doua categorii). De aceea El, ca reprezentant al directiunii, are rolul de a afisa ultimele comunicate de la conducere in avizier. Sunt foarte apreciate initiativele proprii, de aceea Sefu' meu de scara nu se sfieste sa se exteriorizeze prin diverse comunicate. Ca sa intelegeti mai bine, daca pentru unii oameni ochii sunt fereastra sufletului, pentru Sefu' de scara fereastra sufletului o constituie acel avizier.
Dand dovada de transparenta, m-am gandit ca e de bun simt sa fac publice aceste comunicate, mai ales ca ele te pot inveseli intr-o zi mai mohorata. Si bineinteles, anarhia care domneste prin anumite scari (ca a mea) ar putea fi impiedicata daca alti sefi de scara citesc aceste comunicate la timp si iau masuri.
Haideti sa vedem care este problema zilei de astazi :



Asadar un neobrazat (conform descrierii nu are obraz) fumeaza in cabina liftului fara rusine. Saracul animal, daca ar realiza el ca de acum inainte ochi nevazuti il vor pandi din umbra si vor ataca la cea mai mica suspiciune, poate ar agrea sa 'numai' fumeze. Afisul se termina ca un film horror in care la sfarsit, dupa ce toti zombii sunt anihilati, mai iese o mana de sub pamant. 'Care fumezi' este combinatia care rasuceste cutitul in inima tradatorului de neam si tara care fumeaza in cabina liftului. Lipsa semnului de intrebare ne duce in aria lui Marean din sectoru' 5, care este, insa sugereaza si o oarecare indiferenta, in sensul de 'oricare ai fi tu, tot te voi prinde'. De altfel, daca ar fi fost intrebare, s-ar fi asteptat si raspuns. Cum afisul e lipit pe interior, inculpatul nu poate veni cu pix sa isi dea cu subsemnatul sub (ipotetica) intrebare. Cert este ca vom sti exact cand va fi prins, un nou afis urmand sa ia locul celui prezent.
Asta in episodul urmator. Acum ma voi duce sa ma culc, gandindu-ma cu teama ca in acest moment, chiar la etajul meu, bestia neobrazata fumeaza in cabina liftului. Nicaieri nu mai esti in siguranta in ziua de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu